Saturday, 1 September 2007

Svenska Skolan Milton Keynes

Välkommen till Svenska Skolan i Milton Keynes

Svenska Skolan i Milton Keynes startades i december 2005 och drivs av oavlönade volontärer. Skolan vänder sig mot barn med minst en svensk förälder och som har viss grundkunskap i det svenska språket. Eftersom vi är en svensk skola följer vi den svenska skolplanen med en vår- och hösttermin samt svensk skolålder, inte brittisk.

Grupper & Lektionstillfällen:

Varje lektionstillfälle startas (och avslutas) tillsammans med sång och prat, sedan delas barnen upp i två åldersbaserade grupper. Varje lektionstillfälle har ett eget tema som syftar till att uppmuntra barnen att i egen takt utforska det svenska språket, och vid varje tillfälle pratar alla bara svenska, vilket ger en god träning i att lyssna, förstå och interagera. Genom att skolans medlemmarna kommer från hela Sverige, övar barnen dessutom upp sin förståelse av dialekter, som också är en del av vårt svenska kulturarv.

I skolgruppen (barn 6 år +) får barnen prata, läsa och skriva svenska, träna grammatik, ordningstal, veckodagar, räkneord och svensk geografi, för att nämna några exempel.

I barngruppen (upp till 6 år) leker vi mer in språket genom diverse lek- och pysselaktiviteter knutna till dagens tema.

Aktiviteter & Högtider:

I båda grupperna strävar vi efter att låta barnen uppleva svensk kultur, svenska traditioner och högtider. Bland annat firar vi Valborg, nationaldagen, midsommar och lucia tillsammans. Vi äter också våfflor, semlor och lussekatter, vi bakar pepparkakor med svenska kryddor till jul, vi har eget luciatåg, och vi försöker också att hinna med att sjunga svenska sånger och/eller läsa svenska sagor vid varje lektionstillfälle, vilket alla uppskattar. Vi åker på utflykt ett par gånger varje år och om vädret tillåter går vi utomhus istället för att ha lektion inomhus.

När & Var:

Vi träffas söndagar mellan kl. 10 och 12 i centrala Milton Keynes, ett stenkast från Milton Keynes shoppingcenter. Varje gång har vi dessutom en gemensam fikastund med hembakat svenskt fikabröd, då alla får en chans att umgås under avslappnade former. Många av våra medlemmar har blivit goda vänner och träffas även utanför skolan.

Alla föräldrar är ansvariga för sitt/sina barn under hela lektionstillfället, så barn kan inte lämnas i skolan medan föräldrarna går någon annanstans.

Om du vill veta mer kan du kontakta oss via www.svenskaskolan-mk.org


Varmt välkomna! Svenska Skolan i Milton Keynes

No comments: